1566-tips_gordijnen-header.jpg

Wasvoorschriften gordijnen

 

Wasvoorschriften voor jouw gordijnen

Zijn je gordijnen toe aan een wasbeurt? Volg dan de tips van Vadain op!

Als je je gordijnen wilt wassen, adviseert Vadain om deze chemisch te reinigen via de stomerij. Het resultaat is dan beter. Besluit je toch om het zelf te doen? Houd er dan rekening mee dat bijna alle (gordijn)stoffen kunnen krimpen. Dit kun je beperken door altijd de juiste procedure te volgen. Op de kapstalen staat vermeld of de stof zelf gewassen mag worden en welke wasvoorschriften dan van toepassing zijn. Hieronder lees je een uitleg van de voorkomende symbolen en algemene tips voor het wassen.  

 

wasvoorschriften 

Zelf wassen 

  • Verwijder voor het wassen de haken.
  • Was de stof in ruim sop (bad of teil). Laat de stof er na het wassen niet in staan. 
  • Vul een trommelwasmachine tot maximaal tweederde om grote wrijving van de stof in de trommel te voorkomen.
  • Was de stof niet heter dan de maximaal aangegeven temperatuur.
  • Gebruik een bont- of fijnwasmiddel om verkleuring te voorkomen. 
  • Het wasmiddel mag geen optisch wit- of bleekmiddel bevatten. Fijnwasmiddel is het beste.
  • Niet boenen of wringen.
  • Hang de gordijnen altijd nat op.
  • Een krimp tot maximaal 3% is acceptabel.

Wasvoorschrift gordijnstoffen
De meeste stoffen zijn zelf te wassen, maar ga niet te snel over op wassen. Het gordijn wordt er nooit mooier op. Is het misschien ook voldoende het gordijn eens goed buiten uit te kloppen en op te frissen? Stoffen met natuurlijke grondstoffen kunnen een stuk krimpen door aanraking met water. De te verwachten krimp staat op elk Vadainartikel aangegeven.

Wasvoorschrift veloursstoffen
Veloursgordijnen mogen niet zelf gewassen worden. Wanneer ze gekreukeld of geplet zijn, kun je de stof wel nevelen met ontkalkt water en daarna breed uithangen.

Wasvoorschrift inbetweens
De meeste inbetweens zijn goed zelf te wassen en waar nodig lauw tot warm te strijken. 

Wasvoorschrift vitrages
Omdat de meeste vitrages voor 100% uit polyester bestaan, kunnen ze goed gewassen worden. De stof krimpt niet of nauwelijks. Soms is met de hand wassen in ruim water (max. 30°C) noodzakelijk. Om beschadigingen te voorkomen raden we je aan om de vitrages in een waszak of een sloop te wassen.

Gordijnen strijken
Gordijnstoffen bevatten vaak een kreukherstellende finish. De meeste kreukels zakken er na de reiniging in een aantal weken vanzelf uit. Ga dus niet te snel over tot het strijken van gordijnen. Aan het strijken zijn risico’s verbonden. Het kan namelijk leiden tot vervorming en kreukgevoeligheid. Pufprints (rubberachtige prints) mogen alleen indirect gestreken worden, bijvoorbeeld  met een lap tussen de strijkbout en de stof.

Onze leverancieres kunnen helaas geen klachten in behandeling nemen die veroorzaakt zijn door het verkeerd reinigen of anderszins behandelen van de stof. Wil je zelf de gordijnen reigen, maar twijfel je? Vraag dan altijd de winkel om advies.