1560-tips_behang-header.jpg

Behangtips

Tips voor een goed eindresultaat

Een goed resultaat van je behangwerk staat of valt met een goede ondergrond. Net als met schilderen, moet je eerst de ondergrond goed voorbehandelen, wil je op het eind niet teleurgesteld worden. Denk dus denk niet dat problemen in de ondergrond ‘toch wel bedenkt worden’, want deze kunnen later voor grotere problemen zorgen.

Waar moet je op letten? Een goede ondergrond is:

  • Droog: Wanneer de muren net gestukt zijn, zit er nog vocht in de muur. Verwarm de kamer en laat deze regelmatig luchten zodat het stuc kan drogen.  Heb je last van plaatselijke schimmel of donkere vlekken, pak dit probleem dan bij de bron aan. Bij regen kan er water door deze plekken naar binnen komen ook al lijken de plekken in eerste instantie droog.
  • Vast: De ondergrond voor behang moet sterk genoeg zijn om het behang te kunnen ‘dragen’. Gecraqueleerde en poederige ondergronden moeten eerst gefixeerd worden. Gebruik hiervoor een fixeermiddel dat diep in de ondergrond doordringt maar het oppervlak wel laat ademen. Ook oude verflagen die niet goed hechten kunnen voor problemen zorgen. Steek de verf helemaal af zover dat dat kan. Gipsplaten kunnen bij het verwijderen van behang problemen geven. De toplaag van gipsplaten is gemaakt van karton en kan plaatselijk los komen. Gebruik ook hier een fixeermiddel dat diep in de ondergrond doordringt. Dit zal het verwijderen van behang eenvoudiger maken.
  • Licht absorberend: Behanglijm moet in de ondergrond kunnen trekken. Dat lukt niet wanneer de ondergrond volledig is afgesloten. Ook een sterk zuigende ondergrond kan tot problemen leiden. Lijm een sterk zuigende ondergrond voor of fixeer deze met een middel met een diepte werking. Te sterk afgesloten lagen kunnen worden opgeruwd.
  • Glad: Hoe gladder en glanzender het behang, hoe gladder de ondergrond moet zijn. Zelfs een haartje van een behangborstel kan al zorgen voor onregelmatigheden in het behang. Deze onregelmatigheden zijn vooral goed te zien bij schuin lichtinval.
  • Schoon: Plak niet over oud behang heen, maar verwijder dit in zijn geheel. Vlekken op oud behang en oude lijmresten kunnen zorgen voor vlekken in het nieuwe behang.
  • Egale lichte kleur: Bij dun en lichtgekleurd behang kunnen kleurverschillen in de ondergrond zichtbaar zijn. Het heeft de voorkeur om de ondergrond één lichte kleur te geven.